Glas in de nieuwe glascontainers: de kringloop begint bij u!
Alle lege flessen en potjes waarop geen statiegeld zit, horen in de glasbak. Wie zijn glas in de glascontainer gooit, draagt direct bij aan een beter milieu. Alleen het glas uit de glasbak wordt gerecycled en hergebruikt. Glas dat in het restafval belandt, wordt dus niet hergebruikt. En dat is verspilling van een waardevolle grondstof.
U herkent statiegeldvrije glasverpakkingen aan het glasbaklogo op het etiket. Houdt u daarom de lege potjes van bijvoorbeeld sauzen, jam en groenten, lege wijnflessen, maar ook klein glas zoals parfum- of aftershave flesjes apart, en breng ze naar de glascontainer bij u in de buurt. In totaal staan er op dit moment in Gooi en Vechtstreek 220 glascontainers.
Meer glascontainers, meer glas inzamelen
In Gooi en Vechtstreek wordt nog niet elke glasscherf hergebruikt. Ongeveer één op de vier flessen belandt nog in het restafval. Dat is slecht voor het milieu, maar betekent ook meer restafval, en dus hogere verwijderingskosten daarvan, die we als regio moeten opbrengen. De oplossing is eenvoudig: de kringloop van glas begint bij u, en bij de glasbak. Er staat altijd wel een glasbak bij u in de buurt. Misschien wel een hele nieuwe, want in heel Gooi en Vechtstreek zijn we bezig met het bijplaatsen van glasinzamelmiddelen en het waar mogelijk vervangen van de bekende bovengrondse glasbol door ondergrondse containers. Het is misschien even wennen, maar de voordelen van ‘ondergronds gaan’ zijn groot. Ze zien er mooi uit en zijn dus esthetischer, ze passen in de omgeving. Ook maken ze minder lawaai als het glas erin wordt gegooid. De bovengrondse glasbollen blijven natuurlijk in gebruik.
De kringloop van glas: verpakkingsglas is eindeloos
Glas kun je keer op keer hergebruiken, zonder verlies van kwaliteit. De kringloop begint bij u, u stelt deze in werking met het naar de glasbak brengen van uw flessen en potjes. Dan doorloopt het glas een uitgebreid traject bij het recyclingbedrijf. Daar maakt men het glas geschikt als grondstof voor de productie van nieuw glas, waarna het naar de glasfabrieken gaat.
Het rondje glas gaat als volgt in z’n werk.
U gooit uw lege flessen en potjes in de glascontainer bij u in de buurt.
De firma Van Gansewinkel ledigt in opdracht van de GAD de glascontainers.
De vrachtwagen van de GAD wordt bij het glasrecyclingbedrijf leeggestort op een rooster dat werkt als een zeef. Op het rooster blijft de grootste vervuiling achter.
Wat door het rooster heen valt, komt op een transportband terecht die het glas de recyclingfabriek in voeren.
Voorsorteerders in de fabriek halen handmatig zo veel mogelijk afval uit het glas, vooral stukjes steen, keramiek en porselein. Dat is belangrijk werk. Die stukjes ‘niet-glas’ veroorzaken namelijk zwakke plekken in nieuw glas.
Machines met magneten, laserogen en luchtdruk e.d. verwijderen de kleinere stukjes afval, zoals metalen sluitringetjes, kleine stukjes steen, keramiek en porselein, kurk, papieren wikkels en plastic dopjes. Alles bij elkaar zit er zo’n 50 kilo vervuiling in 1000 kilo glasbakkenglas, die er vrijwel geheel uit moet.
Na een strenge kwaliteitscontrole worden de scherven op het terrein gestort, en doet de natuur haar werk: bacteriën breken de organische resten van voedsel en drank in enkele weken af. Er blijven schone scherven over, zonder dat hier water voor nodig is. De grondstoffen zijn gereed voor gebruik.
In de glasoven van de glasfabriek worden de grondstoffen gesmolten bij een temperatuur van ongeveer 1500 graden Celsius.
De ‘linten’ van het vloeibare glas worden in druppels geknipt en naar de vormingsmachines geleid.
Na het vormen van de pot of fles en de laatste controles kunnen ze naar de fabrikanten van bijvoorbeeld levensmiddelen, die ze weer vullen met groente, jam, pastasaus of dagcrème bijvoorbeeld.
Als u na het gebruik van deze potjes of flessen uw gang naar de glascontainer maakt, is de glaskringloop rond.
Kleurscheiding voor optimaal hergebruik
In Gooi en Vechtstreek scheiden we het glas op kleur. Wit hoort bij wit, groen bij groen en bruin en alle andere kleuren bij bruin. De glascontainers hebben gaten om het witte (kleurloze), groene en restglas (of bont glas, de overige kleuren) in te doen. De speciale inzamelwagens van de GAD hebben tussenschotten. Als de glascontainer boven de vrachtwagen wordt geleegd, komen alle kleuren in het goede compartiment terecht.
Kleurscheiding is belangrijk. Van alle verpakkingsglas is circa 60% wit glas. Wit glas kan uitsluitend van nieuwe grondstoffen en/of zuiver witte scherven worden gemaakt. Er is dus altijd veel behoefte aan witte scherven. Vandaar kleurscheiding aan de bron, bij de glasbak. En dus die oproep aan u.
Wat geen verpakkingsglas is, hoort dus niet in de glasbak, zoals ovenschalen, tl-buizen (tl-buizen moeten op het scheidingsstation als KCA worden ingeleverd) en spiegels. Doet u dat bij het restafval of breng het naar het scheidingsstation.
Van 73% via 77% naar 90% glasrecycling!
In Gooi en Vechtstreek belandt 73% van het gebruikte glas in de glascontainers. Dankzij u. Landelijk ligt dit cijfer op 77%, de wettelijke doelstelling is 90%. Het hergebruik van het glas betekent een flinke besparing van nieuwe grondstoffen (zand, soda en kalk) en van energie. Bij elke 10% inzet van glasscherven in plaats van nieuwe grondstoffen bij de glasproductie, wordt 2,5% energie bespaard. De glasfabrieken zetten 50 tot 80% scherven in bij de productie, afhankelijk van de beschikbaarheid van scherven. Bovendien voorkomen we zo jaarlijks ongeveer 400.000 ton afval.
Glas: doelstellingen, respons en tonnen
De respons voor Glas, dit is de mate waarin de inwoners van Gooi en Vechtstreek hun Glas naar de glasbak brengen, lag in 2007 op 74%. De doelstelling van de GAD is 85%. De landelijke doelstelling voor Glas ligt op 90%. (Zie grafiek 1.)
De glasinzameling kan en moet dus nog beter. Het bijplaatsen van nieuwe glascontainers en waar nodig het herplaatsen moet hieraan bijdragen.
In 2007 is 6863 ton Glas ingezameld (grafiek 2).